Sköldkörteln

Vad är skörtkörteln?

Sköldkörteln (också kallad Glandula Thyreoidea) är en körtel som sitter i halsen och dess uppgift är att producera hormoner och reglera kroppens ämnesomsättning. Hormonerna från sköldkörteln går direkt ut i blodet, de påverkar cellernas ämnesomsättning och är värmeproducerande.

Hypotyreos

Om sköldkörteln tillverkar för lite hormoner kan man drabbas av något som kallas för hypotyreos, en underfunktion i sköldkörteln. Ämnesomsättningen i kroppen blir då alldeles för låg och kroppen fungerar inte som den ska. En av de allra vanligaste orsakerna till hypotyreos är en inflammation i sköldkörteln som blivit kronisk. Oftast kräver den här sjukdomen att man får ta medicin för resten av sitt liv för att sköldkörteln ska fungera normalt igen.

Symptom på underfunktion i sköldkörteln

Några av de första, vanligaste symptomen på att man fått problem med sin sköldkörtel är att man känner sig trött och orkar mindre, man kan känna sig deprimerad, frusen och få svårt att koncentrera sig.

Går det en längre tid utan att man fått behandling för sina problem kan det leda till att man går upp i vikt, får torrt hår, blir förstoppad, svårt att minnas, ledvärk, fertilitetsbesvär och problem med hjärtats rytm (det börjar slå långsammare). I vissa fall kan även sköldkörteln producera för mycket hormoner, vilket kallas för hypertyreos, och detta upplevs som att kroppen går på högvarv.

Förebygga problem med sköldkörteln

Det enda som man i dagsläget vet att man kan göra är att se till att det är jod i saltet man äter. I övrigt finns det inget man kan göra för att undvika att få problem.

Behandling av problemet

Eftersom sköldkörtelns funktion är nödvändig för att kroppen ska fungera normalt får man ta ett syntetiskt hormon för att fungera optimalt igen. Det kan ta lång tid innan alla symptom försvinner men det allra vanligaste är att besvären minskar efter några veckors behandling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *